همان طور که در سایر مقالات تخته سبز به صورت مکرر ذکر شده، یکی از اصلی ترین و مقدماتی ترین اقداماتی که باید در بهینه سازی سایت انجام شود، تحقیق کلمه کلیدی است. با تحقیق کلمه کلیدی می توان لیستی از مهم ترین کلمات و عبارات کلیدی اصلی و فرعی را انتخاب کرده و به کار گرفت. اما تصور کنید صدها کلمات کلیدی اصلی و فرعی داشته باشید، اما راه چگونگی استفاده از ان ها در تولید محتوا را ندانید. در چنین شرایطی تدوین و تنظیم استراتژی محتوا بهترین روش برای اجرای تکنیک ها و برنامه ریزی های لازم برای تولید محتوا است. در واقع استراتژی محتوا یک راهنمای مشخص و تدوین شده برای آماده کردن اصول داخلی تولید محتوا برای یک کسب و کار است. با استفاده از تدوین و برنامه ریزی استراتژی محتوا تعیین می کنید که در بازه زمانی مورد نظرتان که می تواند بلند مدت یا کوتاه مدت باشد، به چه اهدافی می خواهید دست پیدا کنید. استراتژی محتوا به شما کمک می کند که بتوانید یک توصیف مشخص از ارزش ها، چشم اندازها و برند و هویت برندتان داشته باشید. علاوه بر این، یکی از ویژگی های منحصر به فرد این روش برنامه ریزی این است که می توانید با علایق و سلایق مشتریان همسو باشید. به همین دلیل می توانید مشتریان هدف را با افزایش رضایت و میزان جلب توجه را افزایش دهید. در مراحل مختلف تدوین استراتژی بررسی می کنید که آیا تصمیماتی که تاکنون اجرا کرده اید، در نتایج گوگل تاثیری داشته است یا خیر؟ آیا تصمیمات و برنامه هایی که تاکنون اتخاذ و اجرا کرده اید، موثر واقع شده و تاثیری در افزایش بازدید و کلیک داشته است؟
چرا باید استراتژی محتوا داشته باشید؟
هر سایت و هر کسب و کاری با اهداف مختلفی راه اندازی و شروع به کار می کند. به همین دلیل ممکن است هر سایت متناسب با نیازهای مختلف، برای کاربران مختلف طراحی و اجرا شود. علاوه بر این، استراتژی هایی که برای حوزه های کاری مختلف تدوین می کنید، متفاوت و حتی متغیر خواهد بود. در واقع از طریق تدوین استراتژی محتوا هدف گذاری می کنید که محتوای سایت در بلند مدت یا کوتاه مدت به اهداف مورد نظرتان رسیده است یا خیر؟ علاوه بر این، با تدوین و تنظیم استراتژی می توانید با دید بازتر و به راحتی توصیف بهتری از هویت، ارزش ها و چشم اندازهای برند و سازمان خود داشته باشید. به گونه ای که به صورت گسترده ای محصولات و خدمات خود را به کاربران و مشتریان تعریف کنید. با این تعاریف می توان گفت زمانی که استراتژی محتوا نداشته باشید بازاریابی محتوا و هر محتوایی که تولید و منتشر می کنید، به هر سمت و سویی که می خواهد در جریان باشد. در واقع نمی توانید مسیر مشخص و هدفمندی را برای دستیابی به اهدافتان تعیین کنید. بنابراین میزان موفقیت در این زمینه کاهش می یابد. چون خودتان هیچ دید و ایده ای از تولید محتوا برای سایت ندارید. یکی از مهم ترین موارد در تدوین استراتژی محتوا و تولید و انتشار آن این است که بتوانید پس از مدتی عملکرد خود را ارزیابی کنید. اما در صورتی که برنامه ای در این راستا نداشته باشید، پس از مدتی نمی توانید شاخص های kpi مهم برای کسب و کارتان را تحلیل و ارزیابی کنید. اما در صورتی که برنامه ریزی بلند مدت و کوتاه مدت داشته باشید در صورت لزوم در زمان های مناسب می توانید تغییرات مورد نظرتان را اعمال نمایید. به طور کلی با داشتن استراتژی برای تولید محتوا می توانید با شناخت بیشتر و دقیق تر به سوالات زیر پاسخ دهید:
- هدف از تولید محتوا چیست؟
- مخاطبان بالقوه و مخاطب هدف چه کسانی هستند؟
- محتوا چه ارزشی را به مخاطبان القا می کند؟ آیا این محتوا مشکل کاربران و مخاطبان را حل و برطرف می کند؟
- کاربران و مخاطبان از چه طریق به محتوا دسترسی دارند؟
نقشه راه محتوا چیست؟
نقشه راه محتوا یکی از مهم ترین فرایندهای در تدوین استراتژی محتوا است که کمک می کند یک شناخت کامل و جامع از جایگاه صنعت و حوزه کاری خود داشته باشید. در طی تعیین و به دست آوردن نقشه راه محتوا باید به انجام مراحل زیر دقت کافی داشته باشید:
- شناسایی و اولویت بندی کردن کلمات کلیدی اصلی و فرعی و کلمات مترادف و هم خانواده
- بررسی وب سایت رقبا
- بررسی ساختار محتوایی در سایت هایی که تازه تاسیس نیستند. همچنین بررسی ساختار سایت رقبا
- رتبه بندی کردن رقبا بر اساس معیارهای محتوایی مورد نظر و متناسب با حوزه کاری
- شناخت وب سایت های مرجع و معتبر مهم در حوزه کاری
- بررسی و تعیین دسته بندی کردن محتوا
- اولویت بندی کردن محتواهای مهم
موارد مهم استراتژی محتوا چیست؟
استراتژی و تعیین برنامه ریزی برای هر کسب و کار و هر حوزه ای دسته بندی و موارد مهمی دارد که استراتژی محتوا نیز از این قاعده مستثنی نیست. به طور کلی چندین نوع تدوین و تعیین استراتژی وجود دارد. به همین دلیل برخی از استراتژیست ها و فعالان در حوزه دیجیتال مارکتینگ چندین مدل مختلف را به کار می گیرند و اجرا می کنند. انواع موارد مهم استراتژی محتوا به شرح زیر است:
-
مدل کسب و کار (Business Model)
استفاده از این روش تدوین استراتژی معمولا توسط برخی از فعالان دیجیتال مارکتینگ استفاده می شود که کسب و کار آن ها برای درآمد زایی یک یا چند مدل درآمدی را اجرا می کنند. در این روش باید یک برنامه مشخص و منظم برای تولید محتوا داشته باشید تا به اهدافی که برای کسب و کارتان دارید، برسید.
-
هدف گذاری یا تعیین هدف (Objectives):
دلیل اصلی و مهم برای تدوین استراتژی برای کسب و کار و از جمله تولید محتوا، رسیدن به هدف یا اهداف است. هر کسب و کار متناسب با حوزه کاری که دارد، اهداف مختلفی برای آن تعیین می شود. بدون تدوین استراتژی عملا رسیدن و دستیابی به اهداف امکان پذیر نیست. به طور کلی تعیین استراتژی با اهداف زیر معمولا انجام می شود:
- برند سازی یا افزایش آگاهی از برند
- افزایش ترافیک سایت
- افزایش فروش
- تبدیل مخاطبان و کاربران بالقوه به مشتریان بالفعل و خریدار
-
تعیین مخاطبان هدف (Persona)
در این مرحله باید تعیین کنید که محتوای سایت را برای چه نوع مخاطبانی می نویسید. شناخت و تمرکز روی این موضوع کمک می کند که به صورت هدفمندتر بتوانید پرسونای مخاطب را طراحی کنید. سپس متناسب با آن محتوایی کاربردی که متناسب با نیاز آن ها باشد، تولید کنید. علاوه بر این، با شناخت و تعیین مخاطبان هدف می توانید مسیر سفر مشتری را تعیین کنید. به گونه ای که به می توانید مشخص کنید که کدام محتوا باید در چه زمانی و در چه کانال ارتباطی منتشر شود.
-
آشنایی با روش های تولید محتوا
پس از این که مخاطبان و کاربران را شناختید می توانید تعیین کنید که چه نوع محتوایی را در چه کانالی منتشر کنید. در واقع با شناخت مخاطبان می توانید تصمیم بگیرید و تعیین کنید که شکل محتوایی بازار هدف چگونه است؟ و این نوع محتوا برای مخاطبان مناسب و مفید است یا خیر؟
چگونه تدوین استراتژی محتوا انجام می شود؟
برخی از فعالان حوزه بازاریابی عقیده دارند که بازاریابی محتوا مانند یک تجارت است که شرط موفقیت در آن برنامه ریزی کردن می باشد. این برنامه ریزی برای موفقیت در هر کسب و کار با استفاده از تدوین استراتژی صورت می گیرد. زمانی که برای کار تولید محتوا شروع به برنامه ریزی و تدوین آن می کنید، باید ابتدا به سوالات زیر پاسخ دهید:
-
تعیین هدف
در قدم اول باید هدف خود را از تولید محتوا مشخص کنید. برای مثال هدف از تولید محتوا انتشار آن برای سایت است. علاوه بر این، هدف از تولید محتوا در سایت می تواند افزایش فروش، تبلیغات، افزایش بازدید، افزایش مدت زمان ماندگاری کاربران در سایت، و بازاریابی آنلاین است.
-
شناخت کاربران
در قدم دوم باید کاربران و مخاطبانی که به سایت مراجعه می کنند یا محتوای شما را می خوانند، شناسایی کنید. کاربران و مخاطبان سایت چه سنی دارند؟ با چه هدفی شما را دنبال می کنند؟ میزان تحصیلات کاربران چقدر است؟ بنابراین می توانید تشخیص دهید که برای چه کاربرانی تولید محتوا کنید؟
-
شناخت رقبا
در مرحله بعدی باید رقبا را شناسایی کرده و محتوای آن ها را بررسی کنید. پس از آن علاوه بر ایده گرفتن، توجه داشته باشید که متفاوت از آن ها عمل کنید. محتوایی بنویسید که کامل تر و جامع تر رقبا باشد. همچنین محتوا باید کاملا منحصر به فرد و مختص خودتان باشد.
-
شناخت نقاط ضعف و قوت
در طول آنالیز کردن مخاطبان، رفتار آن ها، و مهم تر از آن شناخت رقبا متوجه می شوید که نقاط ضعف و قوت شما چیست؟ پس از آن با استفاده از استراتژی ها و اصول بازاریابی آنلاین می توانید نقاط ضعف خود را پوشش دهید. به گونه ای که دیگر این نقاط ضعف توسط کاربران و مخاطبان قابل شناسایی نباشد. هدف اصلی در این مرحله شناخت کسب و کار و تعیین وضعیت آن است. برای بررسی کسب و کار باید به موارد زیر دقت کافی داشته باشید:
- شرکت یا سازمان از چه طریق درآمد کسب می کند؟
- شرکت از طریق کدام محصولات میزان درآمد بیشتری کسب می کند؟
- محصولات و خدمات پر فروش سایت چه ویژگی متمایزی دارند؟ آیا روی این محصولات تبلیغات انجام شده است؟
- پارامترهای مهم برای تیم فروش که باعث افزایش فروش محصولات می شود، چیست؟
-
تحقیق کلمه کلیدی
با وجود این که در روند تدوین استراتژی تولید محتوا، تحقیق کلمه کلیدی همه چیز نیست. اما یکی از بخش های مهم در این روند است. باید با استفاده از تحقیق کلمه کلیدی بررسی کنید که در حوزه کسب و کار شما مردم چه کلماتی را جستجو می کنند؟ به دنبال چه محتوایی هستند؟ کاربران چه سوالات و نیازهایی دارند؟ با تحقیق کلمه کلیدی و انتخاب کلمات مهم و کلیدی می توانید باعث شوید که مخاطبان و کاربران به سمت سایت هدایت شوند. سپس با دیدن عنوان و محتوای سایت روی سایت کلیک کرده و در سایت بمانند.
-
بررسی محتوا از دید کاربر
پس از تحقیق کلمه کلیدی، باید روند تولید محتوا را شروع کنید. برای این کار توصیه می شود که از دید کاربران و مشتریان به محتوای خود نگاه کنید. در واقع باید محتوای شما به گونه ای باشد که مخاطبان برای خرید محصولات، مشاهده و مقایسه خدمات با یک دیگر ترغیب شوند. برای این کار لازم نیست که یک محتوای گیج کننده و بسیار علمی با نگارش سخت بنویسید تا کاربر گمراه شود. در نهایت نیز مشتری برای خرید و سفارش ترغیب و تشویق شود. در واقع باید در روند تولید محتوا به موارد زیر دقت کنید:
- آیا یک کارشناس تولید محتوا که با روند تولید محتوا، تحقیق کلمه کلیدی، استراتژی محتوا، تدوین تقویم محتوا و … آشنایی و تسلط داشته باشد، دارید؟
- آیا یک تیم تولید محتوای خوب دارید؟
- آیا طبق تقویم محتوا، مطالب را در سایت منتشر می کنید؟
- تاکنون چه تعداد محتوایی را منتشر کرده اید؟
- آیا محتواهایی که تاکنون منتشر کرده اید، بازخورد مناسبی داشته است؟ آیا تعداد کلیک و Impression مناسبی داشته است یا خیر؟
-
انتخاب کانال های انتشار محتوا
خوشبختانه کانال های مختلفی برای تولید و انتشار محتوا وجود دارد که از هر کانال متناسب با نیاز و کسب و کارتان می توانید استفاده کنید. اینستاگرام، سایت، توئیتر، تلگرام، ایمیل مارکتینگ، sms مارکتینگ و … همگی از جمله بهترین کانال های انتشار محتوا محسوب می شوند. برای انتشار محتوا می توانید از یک یا چند کانال به صورت همزمان استفاده کنید.
-
ساختن قیف بازاریابی محتوایی
پس از به دست آوردن اطلاعات لازم در مورد نوع محتوا، کاربران و کانال های انتشار محتوا باید یک قیف محتوایی برای کسب و کارتان طراحی کنید. با این کار مسیر و راه برای شما روشن تر خواهد بود. با طراحی قیف بازاریابی محتوایی می توانید بررسی کنید که مشتریان در چه مرحله ای هستند؟ چه بازخورد و واکنشی داشته اند؟ برای جذب مشتریان جدید باید چه کارهایی انجام داد؟
به طور کلی قیف بازاریابی شامل مراحل و موارد زیر است:
-
آگاهی
در این مرحله ممکن است تعداد زیادی مخاطب و مشتری از اقشار مختلف داشته باشید که همه آن ها لزوما مشتری وفادار و واقعی نیستند. برای مثال ممکن است برخی از مخاطبان صرفا برای آشنایی با شما روی سایت کلیک کرده اند یا محتوا را خوانده اند. اما هنوز رغبتی برای خرید کردن ندارند. به همین دلیل باید با ایجاد آگاهی یا افزایش آگاهی آن ها را برای خرید و ماندن در سایت ترغیب کنید. برای این کار باید محتواهای عمومی، با زبان ساده و روان تر بنویسید تا عموم مخاطبان را جذب کنید.
-
محرک
در این قسمت از طراحی قیف بازاریابی، کسانی در این قسمت از قیف حضور دارند که از خدمات و محصولات شما شناخت نسبتا مناسبی دارند. بنابراین باید از طریق تولید محتوا آن ها را برای خرید ترغیب کنید تا در سایت بمانند و خدمات شما را سفارش دهند.
-
جستجو کردن
در این مرحله مخاطب و مشتری برای این که اقدام به خرید، ثبت نام در سایت، یا سفارش خدمات و … کند، شروع به جستجو کردن می کند. بنابراین برای این که کاربر وارد سایت دیگری نشود، باید یک محتوای آموزشی و کاملا جامع و کامل در اختیار کاربران قرار دهید. این محتوا باید از همه جوانب نقاط مثبت و منفی، و حتی مزایا و معایب آن را بررسی نمایید. با این کار مشتری و مخاطب اعتماد بیشتری به شما می کند.
-
توجه
در این مرحله مخاطب با شناخت بیشتری می داند که چه نیازی دارد و به دنبال چه محصولی است؟ اما هنوز بین انتخاب کردن بین چندین برند یا چندین محصول مردد هستند. بنابراین برای جلب توجه بیشتر باید اطلاعات جزئی تر و نسبتا تخصصی به کاربران ارائه کنید. در طول محتوا باید خدمات و محصولات خود را به گونه ای متمایز معرفی کنید تا اعتماد کند.
-
خرید
در این مرحله مشتری برای خرید احتمال تصمیم قطعی تری گرفته است. بنابراین زمانی که روی یک لینک مشخص از سایت کلیک می کند، و وارد یک صفحه جدید می شود باید اطلاعات کامل، دقیق و واضح از خدمات و محصولات بدهید تا خرید کند.
-
نگه داری مشتری
پس از این که مشتری اولین خود را انجام داد، پایان کار نیست. بلکه باید اقداماتی انجام دهید که کاربر مجدد به شما اعتماد کرده و شما را به هر کسب و کار دیگری ترجیح دهد. برای این کار باید خدمات پس از فروش، پشتیبانی عالی داشته باشید تا مشتری به شما اعتماد کند که او را رها نکرده اید. با این کار با افزایش وفاداری در مشتریان و افزایش اعتماد، مشتری برای بار دیگر نیز شما را ترجیح داده و به سراغ خودتان می آید. در این مرحله می توانید مشتری را ترغیب کنید تا اطلاعات تماس، علایق و آدرس ایمیل و … را با شما به اشتراک بگذارد. بنابراین در مراحل بعدی نیز می توانید با ارسال تبلیغات برای مشتری می توانید او را مجددا برای خرید و وارد شدن به سایت ترغیب کنید.
-
تعیین بودجه
در مرحله 9 با توجه به نوع محتوا، نوع کاربران و تعیین هدف باید بررسی کنید که چه میزان می توانید بودجه و هزینه پرداخت کنید. در واقع در این مرحله باید بودجه ای را برای بازاریابی محتوایی، و سایر روش های تبلیغاتی مانند ریپورتاژ، در نظر بگیرید.
-
تدوین تقویم محتوا
یکی از مهم ترین مراحل تدوین استراتژی محتوا، تدوین و تنظیم تقویم تولید محتوا است. با تدوین تقویم محتوایی مشخص می شود که در چه زمانی، چه محتوایی، با چه عنوانی، با چه تعداد کلمات کلیدی، چه تصاویری و حتی در چه تعداد کلماتی در کجا منتشر شود؟ همچنین باید توجه داشته باشید که کدام محتوا در چه کانالی چه زمانی منتشر شود؟ در واقع تدوین و تنظیم محتوا در نهایت ارزیابی استراتژی محتوا را آسان تر می کند.
-
مشخص کردن شاخص های عملکرد
برای ارزیابی کردن عملکرد خود تاکنون به صورت هفتگی و نهایتا ماهانه شاهص های عملکرد (KPI) مهم برای کسب و کار خود را بررسی نمایید. به دست آوردن این شاخص ها کمک می کند که بررسی کنید و اطمینان حاصل کنید که تا این جای کار به درستی عمل کرده اید یا خیر؟ برخی از مهم ترین پارامترهای شاخص عملکرد به شرح زیر است:
- تعداد لایک ها
- تعداد کامنت ها
- تعداد بازدید کنندگان از سایت یا صفحه اینستاگرام
- تعداد دنبال کنندگان سایت
- مدت زمانی که کاربران در سایت می مانند؟
- کاربران از چه صفحاتی بازدید کرده اند؟ و در چه صفحاتی بیشتر مانده اند؟
- تعداد ورودی های گوگل
- تعداد ورودی های ارگانیک
- تعداد به اشتراک گذاری های یک پست در رسانه های دیگر
- رتبه کلمات کلیدی مختلف
سخن پایانی
یکی از پارامترهای تاثیر گذار در افزایش روند بهبود و گسترش کسب و کار، تولید محتوا است. اما این کار به تنهایی و در صورتی که بدون برنامه ریزی انجام شود، تاثیر زیادی به همراه نخواهد داشت. به همین دلیل بسیاری از کسب و کارهای بزرگ که بودجه کافی در اختیار دارند، باید شروع به تدوین استراتژی محتوا می کنند. در این مقاله به طور کامل با تعریف تدوین استراتژی محتوا، اهمیت، مزایا و کلیه مراحل آن به طور کامل آشنا شدید. با مطالعه کردن این مقاله تخصصی می توانید به صورت دقیق و تخصصی و به کارگیری مراحل ذکر شده را برای کسب و کار خود اجرا نمایید و شاهد افزایش موفقیت خود باشید.