در این مقاله به طور کامل با اصول سئوی داخلی و کلیه پارامترهای مهم در این زمینه آشنا خواهید شد.
SEO یا بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو یکی از داغ ترین مباحثی است که در طی دهه اخیر کسب و کارهای زیادی را به انجام آن مشغول کرده است. در واقع به طور کلی سئو همان اقداماتی است که تعیین می کند، یک سایت در زمان رتبه بندی شدن توسط گوگل در چه رتبه ای قرار بگیرد؟ همه ما زمان پیدا کردن پاسخ سوالات خود، خواندن مقاله تخصصی و عمومی، خرید محصول، مقایسه محصول و … به سراغ موتور جستجوی گوگل می رویم. پس از اتمام جستجو نیز می بینید که لیستی از برترین سایت ها نمایش داده می شود. به زبان ساده می توان گفت همین سایت هایی که در نتایج صفحه اول گوگل نمایش داده می شود، سایت های سئو شده یا بهینه شده هستند. فرایند سئو دارای مجموعه تکنیک هایی است که به 3 دسته کلی و فاکتور مهم زیر تقسیم می شوند:
1- سئو داخلی SEO On Page
2- سئو خارجی SEO Off Page
3- سئو تکنیکال Technical SEO
سئو داخلی چیست؟
سئوی داخلی به مجموعه فرایندهایی گفته می شود که به منظور بهینه سازی در نتایج جستجو در داخل سایت انجام می شود. در واقع کلیه کد نویسی هایی که در داخل سایت انجام می شود تا رتبه سایت در موتورهای جستجو افزایش یابد، همان سئو داخلی است. علاوه بر این، بهبود وضعیت داخلی سایت و بهینه کردن کدهای html آن، کمک می کند که مخاطبان و کاربران درک بهتری از صفحات مختلف سایت داشته باشند.
در فرایند سئو داخلی چندین مورد کلیدی، تعیین کننده بهینه بودن یا نبودن سایت هستند. از مهم ترین عوامل می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تحقیق کلمه کلیدی و انتخاب آن
- عنوان هایی که برای صفحات مختلف پیدا می کنید.
- توضیحات (meta Description) که در مورد محصولات، مطالب، و خدمات سایت می نویسید.
- آدرس URL (پیوند یکتا) که برای صفحات مختلف سایت می نویسید.
در ادامه به صورت مجزا و کاملا مفصل به کلیه فرایندها می پردازیم.
نقش سئو داخلی در بهینه سازی سایت چیست؟
به طور کلی برخی از کارشناسان سئو عقیده دارند که تکنیک های سئو داخلی، سئو خارجی و حتی سئو تکنیکال بهتر است که موازات یک دیگر انجام شود. اما باید گفت زمانی که بخش داخلی سایت وضعیت مناسب و قابل قبولی نداشته باشد، نمی توان انتظار داشت که اقدامات روی سئو خارجی نتیجه بخش و تاثیر گذار باشد . پس از این که بخش داخلی سایت به نقطه قابل قبولی رسید، سپس تعیین استراتژی برای سئو خارجی را باید آغاز کرد.
علاوه بر این، اجرای تکنیک های سئو داخلی کمک می کند که ربات های موتور جستجو، وب سایت شما را درک کنند. همچنین به صورت موثرتر و سریع تری تشخیص دهند که آیا محتوای سایت با جستجوها و پرس و جوهای کاربران سازگاری دارد یا خیر؟ در طی سال های اخیر با پیچیده تر شدن و البته دقیق تر شدن عملکرد الگوریتم های موتور جستجو، ارائه مرتبط ترین و بهترین نتایج در SERP اهمیت زیادی پیدا کرده است.
سئو داخلی شامل چه فرایندهایی است؟
هدف کلیه موتورهای جستجو از جمله موتور جستجوی گوگل افزایش میزان ترافیک، افزایش بازدید کاربران و افزایش تعداد کاربرانی است که به گوگل مراجعه می کنند. بنابراین راضی نگه داشتن میلیاردها نفر کار آسانی نیست، اما شدنی است. با طور کلی دو روش برای افزایش بازدید سایت و ترافیک آن وجود دارد، که SEO (Search Engine Optimization) به معنی بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو و SEM یا (Search Engine Marketing) به معنی بازاریابی موتور جستجو است.
در روش اول کلیه اقدامات به صورت دستی و با طی کردن یک پروسه نسبتا طولانی انجام می شود. به همین دلیل نتیجه گرفتن از آن و باقی ماندن در نتیجه به دست آمده نیز طولانی تر خواهد بود. به همین دلیل به سئو، روش ارگانیک گفته می شود. اما در روش دیگر لازم است که به گوگل به منظور تبلیغ کردن سایت و نمایش آن در نتایج جستجو هزینه پرداخت شود. نتیجه گرفتن از این روش نیز امکان پذیر است. اما باقی ماندن در نتایج جستجو در مدت زمان طولانی حتمی نیست.
در این میان می توان گفت استفاده از روش اول و همان SEO و اجرای تکنیک ها به صورت تک تک ها بهترین گزینه است.
13 فرایند سئوی داخلی
- سئو تکنیکال
- بهینه سازی آدرس URL تمام صفحات سایت
- تحقیق کلمه کلیدی (Keyword Research)
- بهینه سازی عنوان سئو سایت (Meta Title)
- رعایت ساختار در نوشتار محتوای سایت (بهینه سازی و ویرایش H5، H4، H3، H2 و H1)
- تولید محتوا
- بهینه سازی و ویرایش انکر تکست ها (Anchor Text)
- بهینه سازی و تغییر توضیحات متا (Meta Description)
- لینک سازی داخلی
- رعایت میزان چگالی کلمات کلیدی
- استفاده از کدهای نشانه گذاری (Schema Code)
- بهینه سازی تصاویر سایت
- واکنش گرا بودن سایت (Responsive)
اهمیت سئوی داخلی تا حدی است که همزمان با شروع تحقیق کلمه کلیدی و تولید محتوا باید کار بهینه سازی سئو داخلی را نیز آغاز کنید.
13 فاکتور مهم سئو داخلی
به طور کلی 200 فاکتور مهم به عنوان زیر مجموعه سئو وجود دارد که در بهینه سازی سایت موثر و مفید است. اما همان طور که در ابتدای مقاله ذکر شد، در وهله اول بهینه سازی سئو داخلی و پرداختن به فاکتورهای مهم در این زمینه اهمیت دارد. اگر بخواهیم به صورت جزئی تر فاکتورهای مهم سئو داخلی را معرفی کنیم، می توانیم به موارد زیر اشاره نماییم. سئو داخلی شامل موارد زیر است:
1- سئوی تکنیکال (Technical SEO)
همان طور که می دانید کلیه اقداماتی که در سایت انجام می شود، به منظور افزایش رضایت کاربران وافزایش مدت زمان ماندگاری آن ها در سایت است. بنابراین زمانی که ساختار فنی سایت دچار مشکلاتی باشد، مسیر حرکت کاربر در سایت، دچار اختلال می شود. به گونه ای که باعث سردرگمی او شده و کاربر نمی داند برای رفع نیاز خود وارد چه بخش هایی شود؟
بنابراین یکی از مهم ترین فاکتورهای مهم سئو داخلی، پرداختن به مشکلات فنی سایت و Technical SEO است. در نهایت اگر کاربر نتواند نیاز خود را از طریق وارد شدن به سایت برطرف کند، از سایت خارج شده و از خرید کردن یا سفارش خدمت منصرف می شود. در سئو تکنیکال تمرکز روی برطرف کردن اشتباهات برنامه نویسی است. به گونه ای که کاربر بتواند به بهترین نحو به آن چه نیاز دارد، دسترسی پیدا کند. به طور کلی سئو تکنیکال یا سئو فنی شامل موارد زیر است:
بهینه بودن سرعت سایت به موارد مهمی بستگی دارد. به طور کلی توجه داشته باشید که بهینه بودن سرعت سایت تاثیر زیادی در افزایش رضایت کاربران پس از وارد شدن به سایت دارد. برای بهینه بودن سرعت سایت ابتدا سرعت آن را با استفاده از ابزار GTMetrix تست کنید. این ابزار می تواند سرعت سایت را آنالیز کرده و ایرادات کلی در قالب یک گزارش کلی ارائه نماید. مهم ترین پارامترهای این ابزار به شرح زیر است:
- بهینه سازی سرعت سایت:
- Page Speed Score: امتیازی است که این ابزار بر اساس پارامترهای مهم گوگل به سایت می دهد. هر چه این عدد به 100 نزدیک تر باشد، رتبه بهتری خواهد بود.
- YSlow Score: این امتیاز بر اساس فاکتورهای مهم بر اساس پارامترهای یاهو، به سایت اختصاص داده می شود.
- Fully Loaded Time: این پارامتر نشان دهنده سرعت بارگزاری سایت بر حسب ثانیه است.
- Total Page Size: حجم سایت یا یک صفحه از آن که آدرس آن را وارد کرده اید، نشان می دهد.
- Requests: نشان دهنده تعداد درخواست هایی است که به سرور برای باز کردن قسمت های مختلف سایت ارسال می شود.
یکی از مهم ترین مواردی که تاثیر زیادی در افزایش سرعت لود شدن سایت دارد، زیاد بودن حجم تصاویر سایت است. به طور کلی رعایت دو نکته زیر تاثیر زیادی در بهینه شدن و افزایش سرعت سایت دارد:
کاهش سایز تصاویر
در صورتی که با استفاده از پلتفرم وردپرس کار می کنید، با استفاده از افزونه Shortpixel می توانید به صورت خودکار حجم تصاویر را فشرده و بهینه کنید.
بهینه سازی کدهای HTML
برای لود شدن هر کدام از کاراکترهای کدی که در سایت وجود دارد، یک زمان لازم است. در صورتی که برای مدیریت سایت از وردپرس استفاده می کنید، توصیه می شود که از ویرایشگر متنی به جای ویرایشگری بصری استفاده کنید. در این روش می توانید سرعت کدهای HTML موجود در سایت را در حالت بهینه و فشرده نگه دارید.
2- بهینه سازی آدرس URL تمام صفحات سایت
هر کدام از صفحات سایت که روی آن کلیک می کنید، دارای یک URL مجزا به نام پیوند یکتا است. این آدرس ها توسط موتورهای جستجو و ربات های آن مورد جستجو و آنالیز قرار می گیرد. برای بهینه کردن این آدرس ها موارد زیر را رعایت کنید:
- آدرس صفحات باید ساده و قابل فهم باشد.
- حتی الامکان باید آدرس صفحات کوتاه باشد. به همین دلیل توصیه می شود از کلمات اضافه که کاربرد یا توضیح اضافه ای ندارند، استفاده نکنید.
- در آدرس صفحات از کلمات کلیدی استفاده کنید.
- برای جدا سازی کردن کلمات و عبارات و اعداد در آدرس، از خط فاصله یا آندرلاین استفاده کنید.
- از حروف بزرگ در آدرس صفحه سایت استفاده نکنید.
- توجه داشته باشید که عنوان صفحه با آدرس URL آن مطابقت داشته باشد.
- با وجود این که هیچ قاعده و قانون خاصی وجود ندارد، اما توصیه می شود از URL های انگلیسی استفاده کنید.
3- تحقیق کلمه کلیدی (Keyword Research)
یکی از مهم ترین پارامترهای دیگر سئو داخلی، سئو محتوا یا بهینه کردن محتوای سایت است. قدم اول شروع تولید محتوا، تحقیق کلمه کلیدی است. برای این کار می توانید در ساده ترین حالت از گوگل کمک بگیرید. برای این کار کلمه کلیدی مورد نظر یا کلمه کلیدی دانه (Seed Keyword) را در گوگل جستجو کنید. سپس لیست کلماتی که زمان جستجو کردن نمایش می دهد، به همراه کلمات و عباراتی که در قسمت Search Related می بینید یا یادداشت کنید. علاوه بر این، به صورت تخصصی تر می توانید از ابزارهای تخصصی keywordtools.io، keyword planner، kwfinder و استفاده نمایید. پس از آن برای بهینه سازی عنوان سئو (meta title) اقدامات زیر را اجرا و رعایت کنید. رعایت موارد و نکات زیر کمک می کند که میزان نرخ کلیک و افزایش جذب کاربران افزایش یابد. برای بهینه و پیدا کردن عنوان مناسب، موارد زیر را رعایت نمایید:
- عناوین کوتاه و شامل کلمات کلیدی انتخاب کنید.
- از کلمات کلیدی اصلی در ابتدای عنوان استفاده کنید.
- در عنوان صفحه سایت در صورت امکان از اعداد استفاده نمایید.
- از عناوین تکراری، و غیر واقعی استفاده نکنید. این کار باعث افزایش نرخ پرش سایت (Bounce Rate) می شود.
رعایت ساختار در در نوشتار متن
یکی از بهترین مزایای رعایت ساختار در نوشتار این است که کاربران و ربات های موتورهای جستجو کمک می کنید که بخش های مورد نظر را سریع تر و آسان تر پیدا کنند. برای رعایت ساختار نیز در نوشتار متن و انتخاب H1، H2 و … موارد زیر را رعایت کنید:
- برای هر صفحه سایت فقط از یک H1 استفاده کنید.
- از تگ H2 برای زیر عنوان های مهمی که قصد دیده شدن آن توسط کاربران را دارید، استفاده نمایید.
- تگ H3 زیر مجموعه تگ H2 است. این تگ اهمیت نسبتا کم تری نسبت به H2 دارد.
- توجه داشته باشید که ساختار تولید محتوا و انتخاب تگ های H1 باید به صورت درختی باشد.
- نیازی به استفاده از همه تگ ها و تا تگ H5 و H6 نیست.
5- بهینه سازی عنوان سئو سایت (Meta Title)
یکی از مهم ترین فاکتورهای تاثیر گذار در سئو داخلی، بهینه سازی عنوان سایت است. برای این کار لازم است که از کلمات کلیدی مرتبط با موضوع سایت، کلمات منتخب و کاربردی برای نیاز کاربر، کلمات مورد علاقه کاربر و کلماتی که جستجو می کند، استفاده کنید. هر صفحه از سایت باید یک عنوان و تگ H1 باشد. نوشتن عنوان مناسب برای صفحه باعث افزایش شانس دیده سایت در نتایج جستجو می شود.
6- تولید محتوا
پس از تحقیق کلمه کلیدی و سپس انتخاب عنوان، کار تولید محتوا آغاز می شود. برای بهینه سازی محتوای سایت، به موارد زیر دقت کنید:
بهینه بودن محتوای سایت
پس از این که با استفاده ازابزار تحقیق کلمه کلیدی، عبارات و کلمات کلیدی را پیدا کردید. سپس کار استفاده از این کلمات در آدرس صفحات سایت، در عناوین و در سایر تگ های سایت آغاز می شود. پس از آن باید شروع به تولید محتوا و بهینه سازی آن کنید. برای نوشتن یک محتوای بهینه و مناسب برای سئو داخلی موارد زیر را رعایت کنید:
- منحصر به فرد باشید.
در قدم اول تمرکز و توجه موتورهای جستجو روی رضایت کاربران است. برای رضایت کاربران و مخاطبینی که وارد سایت می شوند، باید محتوایی منحصر به فرد، کاملا جدید و بدون کپی کردن محتوای سایت های دیگر بنویسید.
- مرتبط بنویسید
مناسب ترین محتوا برای کاربران و محتوایی که برای سئو داخلی مناسب است، محتوایی کاملا مرتبط با نیاز کاربران و جستجوی آن ها می باشد. به همین جهت باید محتوای سایت با جستجوی مخاطب، و عبارات و کلماتی که جستجو می کند، هم راستا باشد.
این ویژگی باعث افزایش احتمال شانس دیده شدن سایت در نتایج جستجو می شود. چرا که گوگل با مجهز شدن به جستجوی معنایی، و الگوریتم های قدرتمند خود، هدف جستجوی کاربران را درک می کند. سپس محتوایی کاملا مرتبط را به آن ها نمایش می دهد. برای پیدا کردن عبارات مرتبط با جستجوی و نیاز کاربر تمرکز روی تحقیق کلمه کلیدی و استفاده از نرم افزار Screaming Frog کمک زیادی در این زمینه به شما خواهد کرد.
جامع و کامل بنویسید
وقت و حوصله کاربران و مخاطبان تا حدی محدود است که ترجیح می دهند، اطلاعات مورد نظرشان را فقط از یک سایت بخوانند. به همین دلیل برای جلب رضایت کاربران و همه مخاطبان با یک محتوای کامل و جامع بنویسید.
واضح بنویسید
منظور از تولید محتوای واضح این است که به گونه بنویسید که کاربر با نگاه اول و سریعا بتواند تشخیص دهند که کدام از قسمت محتوای سایت پاسخگوی نیاز او است. این کار باعث افزایش جذابیت محتوا و خوانایی سریع تر می شود. همچنین باعث ایجاد نظم محتوایی در ساختار محتوا می شود. برای این کار می توانید از بالت گذاری، تصاویر کاربردی و مفید، و جملات کوتاه و ساده استفاده کنید.
7- بهینه سازی و ویرایش انکر تکست ها (Anchor Text)
انکرتکست ها همان کلمات یا عباراتی هستند که در طول محتوا برای لینک دهی از آن ها استفاده می شود. زمان لینک سازی لازم است که از کلمات مناسب استفاده نمایید. تنها چیزی که زمان نوشتن انکرتکست باید مد نظر داشته باشید راحتی کاربران و جلب نظر آن ها است. در صورتی که یک کلمه یا عبارت مناسب انتخاب نکنید، یا اگر از کلمات مرتبط استفاده نکنید؛ باعث کاهش رضایت کاربران می شود.
همچنین توجه داشته باشید که از کلمات کلیدی زیاد استفاده نکنید. چون این کار از نظر گوگل یک اقدام اسپم شناخته می شود. علاوه بر این، تعداد زیادی لینک سازی نکنید، این کار باعث خسته شدن کاربر می شود.
8- بهینه سازی توضیحات متا (Meta Description)
در الگوریتم های جدید گوگل توجه زیادی به متا تگ شده است. بهترین و مناسب ترین موقعیت برای استفاده از کلمات کلیدی در تگ توضیحات سایت است. کاربر پس از این که نتایج سایت را می بیند، با خواندن توضیحات متا تصمیم می گیرد که روی لینک سایت کلیک کند یا خیر؟
با نوشتن 150 کلمه مناسب می توانید به گوگل بفهمانید که موضوع آن صفحه در مورد چیست؟ هم به کاربران برای تصمیم گیری بهتر کمک می کنید کنید که روی لینک کرده و وارد سایت شوند. در صورتی که گوگل تناسبی بین این تگ و محتوای صفحه شناسایی نکند، سایت را اسپم شناسایی کرده و آن را جریمه می کند.
9- لینک سازی داخلی
به طور کلی تعداد لینک سازی هایی که داخل سایت انجام می دهید، اهمیت زیادی ندارد. بلکه کیفیت لینک سازی ها حائز اهمیت است. با استفاده از لینک سازی می توانید تعیین کننده میزان ارتباط صفحات مختلف سایت با یک دیگر باشید. با لینک سازی به کاربران کمک می کنید که مطالب و محتواهای مرتبط با یک دیگر را بخوانند. علاوه بر این، به موتورهای جستجو هم کمک می کنید که از این طریق ارتباط بین صفحات مختلف سایت را متوجه شده و صفحات را کراول کنند.
10- استفاده صحیح از کلمات کلیدی و رعایت چگالی
گوگل با استفاده از کلمات کلیدی تشخیص می دهد که آیا محتوای سایت متناسب با نیاز کاربر است یا خیر؟ در صورتی که کلمات کلیدی به صورت صحیح و کاملا طبیعی در طول محتوا استفاده شود، گوگل متوجه موضوع اصلی سایت می شود. سپس در صورت تایید شدن موارد مهم دیگر سایت را در نتایج جستجو نشان می دهد. برای به دست آوردن چگالی کلمه کلیدی توجه داشته باشید که این کلمات را به صورت طبیعی در طول محتوا و متناسب با تعداد کلمات استفاده کنید. اما توجه کنید که استفاده زیاد از کلمات کلیدی باعث بروز keyword stuffing و جریمه شدن سایت می شود.
11- استفاده از کدهای نشانه گذاری (Schema Code)
استفاده از کدهای نشانه گذاری یا کدهای اسکیما کمک می کند که موتورهای جستجو درک عمیق تر و بهتری از محتوای سایت داشته باشند. سایت هایی که از این کدها استفاده می کنند، در نتایج جستجو به همراه صفحه امتیاز دادن، و سایر سوالات رایج و متداول بین کاربران نیز نوشته می شود. کاربران با خواندن این سوالات متداول و پاسخ آن ها تصمیم می گیرند که روی سایت کلیک کنند. اهمیت استفاده از کد نشانه گذاری کمک می کند که این نوع لینک ها میزان نرخ کلیک بالاتری داشته باشند. علاوه بر این، با نوشتن این اطلاعات با استفاده از کدهای اسکیما اطلاعات بیشتری درباره محتوای خود به موتورهای جستجو ارائه می کنند. در نهایت جایگاه و رتبه سایت نیز افزایش پیدا خواهد کرد. این روش را می توانید فقط برای صفحاتی که اهمیت بیشتری دارند، استفاده کنید. همچنین برای صفحاتی از سایت که در نتایج گوگل دارند، استفاده نمایید.
12- بهینه سازی تصاویر سایت
علاوه بر محتوای متنی، یکی از بهترین انواع محتوا برای به دست آوردن و افزایش رضایت کاربران، منتشر کردن تصاویر مرتبط با محتوای اصلی است. در این رابطه سعی کنید از تصاویر مرتبط با متن محتوا، و تصاویر یونیک و منحصر به فرد و جدید استفاده کنید. سپس برای بهینه سازی تصاویر از کلمات کلیدی در قسمت alt tag استفاده کنید. سپس هدف از انتشار عکس را به صورت مختصر توضیح دهید. با این کار حتی اگر به دلیل کم بودن سرعت سایت و حتی سرعت اینترنت، این توضیحات به کاربر نمایش داده می شود. در نهایت نیز با نوشتن محتوای مختصر در مورد عکس، کاربر ترغیب شده و در سایت می ماند تا عکس کاملا باز شود. همچنین این تصویر که دارای توضیحات alt tag است، در بخش گالری تصاویر گوگل هم زمان جستجو به کاربر نشان داده می شود.
13- واکنش گرا بودن سایت (Responsive)
همان طور که در ابتدای مقاله ذکر شد، هدف از سئو کردن سایت بهبود و افزایش میزان رضایت کاربران است. کاربران با امکان دسترسی آسان در هر ساعت از شبانه روز به اینترنت، از دستگاه های مختلفی برای جستجو کردن در اینترنت و گوگل استفاده می کنند. به همین دلیل برای راضی نگه داشتن همه کاربران از هر دستگاهی که استفاده می کنند، لازم است که سایت به بهترین نحو ریسپاسیو یا واکنش گرا باشد. منظور از واکنش گرا بودن این است که تمام صفحات سایت، تمامی دکمه ها و تصاویر و … با حفظ کیفیت اولیه به کاربران نمایش داده شود.
سخن پایانی
یکی از مهم ترین زیر مجموعه های بهینه سازی سایت، سئو داخلی (SEO on page) است. در این مقاله به طور کامل به معرفی 13 فاکتور مهم سئو داخلی پرداخته شد. با مطالعه این مقاله تخصصی می توانید به طور کامل و مرحله به مرحله اصول سئو داخلی را روی سایت اجرا نمایید و رتبه سایت را بهبود ببخشید.